נגעים פתולוגיים בחלל הפה ובלסתות

 
חלל הפה מתאפיין במגוון רחב של רקמות ומבנים כגון – ריריות הפה, חניכיים, שיניים, בלוטות רוק, עצמות הלסת ועוד. מכאן גם המגוון הרחב של מחלות ונגעים פתולוגיים שונים היכולים להופיע בחלל הפה ובלסתות.
 

 
 
 
 

נגעים ומחלות חלל הפה

 
נגעים פתולוגיים בחלל הפה כוללים - שינויי צבע של הרקמות (לויקופלקיה / אריתרופלקיה), נגעים ממקור זיהומי (וירוסים, פטריות וחיידקים), נגעים ומצבים טרום ממאירים, נגעים תגובתיים (בעקבות עישון, הרגלים שונים וחשיפה לחומרים כימיים), נגעים שמקורם במחלות אוטואימוניות ואחרות, כיבים שונים בחלל הפה (אפטות), נגעים ומחלות ממקור בלוטות רוק, ביטוי בחלל הפה של מחלות סיסטמיות, גידולים שפירים וממאירים ועוד. אבחון נגעים בחלל הפה כולל, קודם כל, בדיקה קלינית. במידת הצורך תלקח דגימה מהנגע (ביופסיה) לצורך אבחנה סופית. טיפול בנגעים בחלל הפה יכול להיות תרופתי (במקרים של זיהומים, מחלות סיסטימות ועוד) או הוצאה כירורגית (במקרים של נגעים שפירים וממאירים). טיפולים נוספים כוללים - סקלרותרפיה (טיפול בהזרקה), טיפול בלייזר ועוד.
 
 
 
נגעים פתולוגיים בחלל הפה ובלסתות
 

נגע שפיר בחלל הפה

 
 
 
 
 

נגעים פתולוגיים בלסתות

 
נגעים פתולוגיים בעצמות הלסתות כוללים – זיהומים ממקור דנטלי או אחר, ציסטות ממקור התפתחותי או זיהומי, גידולים שפירים או ממאירים, ביטויים גרמיים למחלות סיסטמיות, מחלות ונגעים של מפרקי הלסת ועוד. נגעים פתולוגיים בלסתות לרוב מתגלים באופן אקראי בצילום, או במצבים שמופיעים סימפטומים כגון נפיחות או כאבים. מומלץ אם כן לבצע בדיקת רופא שיניים תקופתית אחת ל-6 עד 12 חודשים כולל צילומים. במצבים מסוימים (כגון נוכחות שיני בינה כלואות) מומלץ לבצע צילום פנורמי, בו לרוב ניתן לבצע אבחון ראשוני של פתולוגיות בלסתות. במידת הצורך יפנה רופא השיניים או הכירורג לביצוע CT או MRI. לרוב כרוך הטיפול בנגעים בלסתות בהוצאה כירורגית. במצבים מסוימים יהיה צורך בטיפול מקדימים להליך הכירורגי ובשחזור הלסת לאחריו.

 
 
 
נגעים פתולוגיים בחלל הפה ובלסתות
 

ציסטה בלסת התחתונה

 
 
 
 
 

סרטן הפה

 
סרטן חלל הפה מהווה את הממאירות השמינית הנפוצה ביותר בעולם (3% מכלל הגידולים הממאירים). הטיפול כולל, בד״כ, ניתוח בשילוב טיפול כימותרפי וקרינתי במקרים מסוימים. הטיפול בסרטן חלל הפה אינו פשוט, שכן מלבד היותו מחלה מסכנת חיים, לטיפול עצמו השלכות רבות פונקציונליות ואסתטיות על אזור הפנים, הלסתות והצוואר, אשר משפיעות מאוד על איכות חיי המטופל. אבל! בניגוד לסרטן של איברים פנימיים אחרים, אשר יכול להתגלות בשלבים מאוחרים בשל היותו נסתר, בחלל הפה הסרטן מופיע בד״כ על פני שטח הרקמות, וקל לגילוי מוקדם ברוב המקרים. כמובן שלגילוי המוקדם השפעה ניכרת על היקף הטיפול הנדרש ועל סיכויי ההחלמה.
 
 
 
נגעים פתולוגיים בחלל הפה ובלסתות
 

נגע סרטני בלשון בשלב מוקדם

 
 
 
 
 

 
 
כל ממצא חדש בחלל הפה דורש בדיקה. מומלץ ראשית לגשת לרופא השיניים המטפל או לרופא המשפחה. במידת הצורך יופנה המטופל לבדיקת מומחה בכירורגיית פה ולסתות או מומחה ברפואת הפה. אבחון נגעים בחלל הפה מתחיל תמיד בבדיקה קלינית. במידת הצורך יופנה המטפל לבדיקות משלימות כגון – צילומים, אולטראסאונד, בדיקות דם ועוד. ברוב המקרים בהם נשלל גורם טראומתי או זיהומי, יהיה צורך בביופסיה של הנגע. ביופסיה, למרות האסוציאציה, אינה מילה נרדפת לסרטן. מדובר בהליך כירורגי פשוט בו תחת הרדמה מקומית (ברוב המקרים) נלקחת דגימה מהנגע הפתולוגי. הדגימה נשלחת לבדיקה מיקרוסקופית המבוצעת על ידי פתולוג אוראלי, לאחריה ניתן לקבל אבחנה של הנגע. בהתאם לאבחנה יבחר הטיפול הרצוי.
 
 
לפרטים נוספים ולקביעת פגישת ייעוץ, לחץ כאן.
 
 

 
 
 
אין המידע שבאתר מהווה תחליף לבדיקת רופא. המידע הוא כללי, נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו המלצה רפואית של ממש. בכל מקרה יש להתייעץ עם רופא ולפעול לפי המלצותיו.
 
 
 
לפני הגעה לטיפול יש לקרוא את טופסי ההסכמה הרלוונטיים לכל טיפול, את דפי ההנחיות לפני ולאחר טיפול ולהתרשם מהמידע על מהלך הטיפול, התופעות הצפויות והסיכונים.