השתלת עצם (אוגמנטציה)

 

 
 
 
השתלת עצם זו פעולה כירורגית, שנועדה לעבות את העצם באזור רכס העצם מחוסר השיניים (הרכס האלבאולרי) לצורך התקנת שתל דנטלי. לעצם באזור הרכס האלבאולרי יש תכונה מיוחדת המיחדת אותה מיתר העצמות בגוף. עצם זו שומרת על המימדים שלה, הן במימד הרוחב (המימיד ההוריזונטלי) והן במימד הגובה (המימד הווירטיקלי) כל עוד יש בה שיניים מתפקדות. עם עקירת השן מתחיל תהליך של ספיגת העצם והדללות שלה בכל המימדים. ככל שעובר יותר זמן בין עקירת השן לבין מועד השתלת השתל הדנטלי, כך תשאר פחות עצם. לכך מתווספת העובדה שמחלות חניכיים ותהליכים פתולוגיים אחרים גם כן גורמים לספיגה ואבדן עצם. על מנת למקם שתל דנטלי באופן נכון, וכזה שיתפקד לאורך זמן, יש צורך בכמות מינימלית של עצם. במקרים של חסר עצם, יש צורך בעיבוי הרכס האלבאולרי השארי- זוהי השתלת העצם או בשמה המקצועי "אוגמנטציה" (מלשון עיבוי).
 
 
 

 
 
 
קיים מגוון רחב של חומרים ושיטות לביצוע אוגמנטציה. העצם המושתלת יכולה להיות בתצורה של גרגרים או בלוקים של עצם. מקור העצם יכול להיות מהמטופל עצמו (עצם "אוטוגנית" הנקצרת מאזורים אחרים בחלל הפה או מאוזרים אחרים בגוף), עצם ממקור אדם (עצם "אלוגנית" שמקורה מתרומות עצם) או עצם ממקור חיה, בד"כ בקר (עצם "קסנוגנית"). הטיפול כולל ביצוע חתך בחניכיים, הרמת מתלה לחשיפת אזור ההשתלה הנחת שתל העצם וסגירה הרמטית של אזור ההשתלה. במצבים של חסר עצם קטן יחסית, השתלת העצם יכולה להתבצע סימולטנית יחד עם התקנת השתל הדנטלי. במצבים של חסר עצם גדול יותר מתבצעת ההשתלה כפעולה כירורגית מקדימה. במצב כזה נדרשת בד"כ המתנה של 6-9 חודשים עד לקליטת העצם, אז ניתן להתקדם לביצוע התקנת השתל הדנטלי.
 
 
 
השתלות עצם
 

דוגמא לעיבוי רכס ע״י בלוקים של עצם

 
 
 
 
 
 

 
 
ישנם מצבים של חסר עצם גדול המצריך פעולות כירורגיות גדולות יותר לשחזור העצם החסרה. פעולות אלו מבוצעת בד"כ בניתוח בהרדמה כללית במסגרת מחלקות פה ולסת בבתי החולים. ניתוחים שכאלו כוללים השתלת עצם הנקצרת מהמטופל עצמו (לרוב, מחלל הפה, מהאגן, מהגולגולת או מהרגל) בשילוב פעולות כירורגיות אחרות המתבצעות בבתי החולים ואינן ניתנות לביצוע במסגרת מרפאות השיניים בקהילה.
 
 
לפרטים נוספים ולקביעת פגישת ייעוץ, לחץ כאן.
 

 
 
אין המידע שבאתר מהווה תחליף לבדיקת רופא. המידע הוא כללי, נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו המלצה רפואית של ממש. בכל מקרה יש להתייעץ עם רופא ולפעול לפי המלצותיו.
 
 
לפני הגעה לטיפול יש לקרוא את טופסי ההסכמה הרלוונטיים לכל טיפול, את דפי ההנחיות לפני ולאחר טיפול ולהתרשם מהמידע על מהלך הטיפול, התופעות הצפויות והסיכונים.